mercurius overgangIn 2003 ging Mercurius voor de zon langs. Met het blote oog zie je dat niet, maar met een klein kijkertje en een zonnefilter kan je zien dat er een rond gaatje in de zon zit.

 

 

Mercurius overgang 7 mei 2003

Zelfs voor de zon moet je soms vroeg je bed uit, want om kwart over zes stond ik al met de kijker naast de auto. Want al om tien over zeven was het eerste contact, en het zou duren tot half een. Een hele zit dus, waarbij van alles gefotografeerd werd, in wit licht, en H alpha licht, en ook nog gespeeld werd met de laptop en de webcam, hoewel met die laatste alleen een leuke foto van mezelf gelukt is. Zo’n hele ochtend levert je behalve wat leuke plaatjes en praatjes met toevalige wandelaars ook nog een verbrand hoofd op, en dat waren we niet gewend van sterrenkijken!

De linker foto is genomen met een zonnefilter van thousand oaks, en de rechter is een gecombineerd plaatje met een korte belichting voor het oppervlakte en een langere belichting voor de vlammen, gecombineerd tot een plaatje. Mercurius is te zien bovenaan op 1 uur, en wat meer naar het midden toe is een grote zonnevlek te zien.

En hieronder nog een foto van mezelf met de hele opstelling

Kijker: Genesis SDF (fotografisch)

Camera: Nikon F100

Zonnefilter: Thousand oaks glas, en Coronado H alpha 4 cm

Montering: Super polaris, skysensor 2000 computer.

Maximale totaliteitsduur: 3 minuten

Locatie: de Posbank

Expeditieleden: Bas

Film: 50 asa Fuji Velvia