astrofotografie in Zuid AfrikaIn Zuid Afrika zagen we de sterren mooier dan ooit tevoren. We zetten de sterrenkijker op bij sterrenwag spreeufontein.

 

Sterrewag Spreeufontein

Op 7 juni 1999 vertrokken we op reis naar Zuid Afrika, om daar zon twee en halve week vakantie te houden. Nadat we eerst op safari zijn gegaan in het Kruger National Park, zijn we vervolgens richting Spreeufontein gereden, wat gelegen is in de grote Karoo, niet ver van de Swartbergen. We worden daar gastvrij ontvangen door de familie Niehaus op hun schapenboerderij, Spreeufontein, en door Albert Jansen, die op het erf zijn sterrenwacht heeft gebouwd. We blijken de enige gasten te zijn, en hebben het hele gastenverblijf voor onszelf.

De sterrenwacht

Meteen de eerste avond worden we door Albert meegenomen naar de sterrenwacht, waar hij de apparatuur al heeft opgezet. Hij legt ons van alles uit over de apparatuur, en over de sterrenhemel, die op het zuidelijk halfrond totaal anders is. We hadden al gezien dat de zon de verkeerde kant op gaat, want zijn hoogste punt is in het noorden. In het Krugerpark, wat veel noordelijker ligt, konden we nog nèt de grote beer in zijn geheel op de horizon zien liggen, maar hier zijn de onderste sterren van het pannetje niet zichtbaar. Mars en Venus staan recht boven je hoofd, evenals de schorpioen, die bij ons amper zichtbaar is. De melkweg is adembenemend en tot op de horizon goed te zien. Als je bedenkt dat het Zuiderkruis naar de zuidpool wijst, waan je je aan de andere kant van de wereld. Ook de Magelaese wolken zijn prachtig te zien, zulke nevels kenden we nog niet. Lichtvervuiling is hier zeldzaam. De dichtsbijzijnde dorpen met straatlantaarns, liggen op 40 kilometer afstand, en dat zijn dorpen van drie of vier straten. Het is hier echt pikdonker. Kortom, een perfekte plaats om de mooiste fotos te maken, en keer op keer overdonderd te worden door de pracht van al dat moois aan de hemel.

adelaar.JPG (190055 bytes) Sterrenbeeld Adelaar

adelaar+schorpioen.JPG (245796 bytes)  Sterrenbeelden Schorpioen en Adelaar

schorpioen.JPG (172112 bytes) Sterrenbeeld Schorpioen.

melkweg_horizon.jpg (203485 bytes)  Zoals je op deze opname goed kunt zien is het zicht tot op de horizon spectaculair (28mm f2.8).

 

centa.JPG (117873 bytes)  Het melkwegstelsel Centaurus A, let op de donkere stofbaan. (Genesis SDF)

 

etacarina1.JPG  Eta carina (180mm f2.8)  etacarina2.JPG (180254 bytes) Eta carina (Genesis SDF)

 

gmc.JPG (150545 bytes)  Grote Magelhaense Wolk (180mm f2.8)

tarantula.JPG (161414 bytes)  Tarantula nevel (Genesis SDF)

smc.JPG (156966 bytes)  Kleine Magelhaense Wolk + 47 Tucanae (bolhoop), (180mm f 2.8)

zuiderkruis28mm.JPG (182424 bytes)  Melkweg in de omgeving van het Zuiderkruis (28mm f2.8) 

kolenzaknevel.JPG (208138 bytes)  Zuiderkruis met de kolenzak nevel (180mm f2.8)

m8+m20.JPG (200962 bytes)  m8+m20 (180mm f2.8)

omegacent_internet.jpg (114741 bytes)  Omega centauri, de mooiste sterrenhoop die ik ooit heb gezien (Genesis SDF)

 

De omgeving

Ook de omgeving is de moeite waard. Op 40 km ligt Prince Albert, een echt Zuidafrikaans dorp. Als je vanuit Prince Albert door de Swartbergpas rijdt, een onverharde bergpas die tot bijna 2000 m hoogte komt, met schitterende uitzichten, kom je uit bij Oudtshoorn, wat bekend is vanwege de Cango Caves, prachtige ondergrondse grotten, en de struisvogels. Een struisvogelbiefstukje is zeker aan te bevelen. In de sterrenwacht zijn foldertjes aanwezig van verschillende activiteiten in de omgeving.

In de omgeving van de sterrenwacht zijn verschillende rivierbeddingen, maar die staan bijna altijd leeg. Slechts zeer zelden, niet eens elk jaar, als er heftige regenval is, komen ze onder water, en wordt de weg moeilijk begaanbaar. Voor die ene keer dat de beddingen onderstaan, is het niet de moeite om bruggen te bouwen, dus de weg loopt gewoon door de rivier. De wegen in de omtrek zijn niet geasfalteerd, maar bedekt met grint. Dit is in grote delen van Zuid Afrika heel normaal, omdat het vaak erg dun bevolkt is. Hoewel het even wennen is met rijden, weet je al snel niet beter

Apparatuur

Kijker: Genesis SDF, 101 mm f5.4 fluoriet refractor, voor fotografie zijn focaal opnames gemaakt.

Volgsysteem: omgebouwde 4 cm zoeker met GA3 volgsysteem met oculair naar keuze, meestal 9mm Nagler.

Zonnefilter: Thousand oaks glas.

Camera: Minolta X300

Gebruikte films: 1600P Kodak en Elitechrome 200 van Kodak, voornamelijk 20 minuten belicht.

Montering: Super polaris, met Skysensor 2000 computer.

Oculairen: 2.5 mm Vixen, 9 mm Nagler Televue, 22 mm Plössl Televue, 32 mm Plössl Televue

 

Gebruikte apparatuur Albert Jansen/Sterrewag Spreeufontein:

Montering: Superpolaris + R.A. motor op vaste zuil.

Camera

Optiek: telelens 180 mm f / 2.8 van Carl Zeiss Jena, een Sonnar.