extremadura 2008Op bezoek bij onze vrienden Jasper en Marije die samen met hun kinderen Lune en Mare zijn verhuisd naar de Extremadura in Spanje. In het dorpje Almoharin hebben ze een klein huisje gekocht. Buiten het dorp hebben ze nog een stuk grond gekocht om zelf een groter huis te bouwen, waar ook ruimte is voor de gitaarbouw werkplaats van Jasper. In mei 2008 zochten wij ze op.

 

past alles in de auto?

Dit jaar zijn we met de auto naar Spanje gegaan, zodat we wat meer spullen mee konden nemen. Ook wilden we vrienden van ons (Jasper en Marije, ook lid van de fotowerkgroep), die in de zomer van 2007 naar Spanje zijn verhuisd, opzoeken. We hebben ons kleine 206je volgeladen met één montering (Vixen GP DX met skysensor), twee telescopen (Genesis SDF en de C8), de laptop en de canon 350D. Via de oorlogsmonumenten in Normandië rijden we naar Spanje.

 Spanje

astronomieles in het spaansooievaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vier dagen later kwamen we in een streek in het noorden van de Extremadura, La Vera genaamd. Omdat we bijna geen huisjes konden vinden in die streek, dachten we dat het er uitgestorven zou zijn. In werkelijkheid bleek dat het dé toeristische trekpleister van de Extremadura is, waar vooral de Spanjaarden zelf graag op vakantie gaan. De bergketen met allemaal kloven waar water door stroomt, zorgt ervoor dat het een groene streek is met een vriendelijk klimaat. Voor het sterrenkijken hoef je er niet te zijn, met op elke vijf kilometer een dorpje. De lichtvervuiling is vergelijkbaar met de Veluwe. Helaas is het ook nog twee avonden bewolkt. Ondanks dat maken we mooie sterrenfoto’s.

Het casa rural (huisje) waar we zitten is heerlijk rustig en afgelegen, maar de dag nadat wij zijn aangekomen, stromen alle naastgelegen huisjes vol met maar liefst vier families uit de wijde omgeving, die twee keer per jaar met zijn allen op vakantie gaan. Hemelvaart vakantie hebben ze ook in Spanje. Op een van de betere avonden organiseren we voor hen een sterrenkijk uurtje. De avond daarna worden we uitgenodigd voor een uitgebreide barbecue. Weigeren is geen optie!

 We bezoeken ook nog het beroemde vogelpark Monfrague. Hier zien we ooievaars en gieren en zelfs nog een koninklijke uil (buhu real in het Spaans)

 

gieren op de rotsgieren op de rots

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een paar dagen later vertrekken we naar Almoharín, het dorpje waar Jasper en Marije zijn neergestreken. Ze hebben in het dorp een piepklein huisje gekocht, en buiten het dorp een finca, een stuk grond, waar ze nog een groot huis willen bouwen. Daar gaan we ’s avonds sterrenkijken en fotograferen. Die avond maken we dan ook wat foto’s. De andere avonden als er wat bewolking is, valt het ons op dat in de omgeving toch wel wat dorpjes en stadjes liggen, waardoor het niet superdonker is. Helaas heeft ook dit dorpje sinds kort straatlantaarns, wat een teken van welvaart is.

 

 

Kijk voor de sterrenfoto’s van deze reis op: astrofotografie Extremadura